Een greep uit ons dansaanbod

KLASSIEKE DANSEN, STANDAARDDANSEN OF BALLROOM

Weense Wals

De wals is een "boerendans" van oorsprong uit het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Gedurende de tweede helft van de achttiende eeuw komt de wals weer uit zijn schuilhoek van het boerenerf te voorschijn en kent een nieuwe bloeiperiode.
De wals kwam weer naar de danszaal, maar ook op het toneel.

 


Quickstep

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot.
De quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans. Het is ook de eerste dans die je op dansles leert.

 


Engelse Wals

Het woord wals betekent letterlijk draaien, in het programma van de Engelse wals komen dan ook veel draaien voor.
De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door.De Engelse wals wordt ook wel langzame wals genoemd.

 


Slowfox

Deze dans is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij langzamer gespeeld. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel gewoon foxtrot genoemd.

 


Tango

Deze dans komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Argentinië). De tango is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires. Voor de tango in Europa gedanst werd riep het veel tegenstand op. De tango werd  gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De strakke bewegingen en dan met name de hoofdacties van de dame zijn kenmerkend voor de tango.
De houding bij de tango is anders dan bij de andere ballroomdansen, omdat de dame haar linkerhand niet op de schouder van de heer heeft liggen, maar om zijn elleboog klemt en haar vingers hierbij tegen de ribbenkast van de heer aandrukt.

 


LATIJNS AMERIKAANSE DANSEN

Chachacha

De cha cha cha is de populairste van de Latijns-Amerikaanse dansen. Deze dans is in Argentinië ontstaan vanuit de mambo. De Mambo is bekend uit de film "Dirty Dancing". Men vond over het algemeen dat de Mambo een te gecompliceerd ritme had. De Cha-Cha heeft wat dat betreft een veel gemakkelijker ritme. De muziek is wat langzamer dan die van de Mambo.

 


Rumba

De Rumba wordt vaak uitgebeeld als de verleidingsdans. Het is de bedoeling van de dame de heer tijdens de dans te verleiden. Dit gebeurt door middel van oogcontact, dichterbij dansen en dan afstoten en verleidende figuren. De Rumba wordt ook wel gezien als de langzame Cha cha cha.

 


Samba

Het ritme van de samba is ontstaan in Afrika.De negerslaven namen de muziek mee naar Brazilië waar de samba de nationale dans is geworden. Bij elke feestelijke gebeurtenis wordt sambamuziek gespeeld en wordt er uitbundig gedanst.

 


Paso Doble

De muziek van de paso doble wordt gespeeld bij stiergevechten als 'het gevecht' op zijn hoogst is. De dans beeldt een stierengevecht uit: de heer stelt de matador voor en de dame de 'el capa', oftewel het rode doek (en niet zoals velen denken de stier).

 


Jive

De Jive is ontstaan in Amerika en werd door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog.
Hierdoor werd de jive dus ook in Europa geïntroduceerd.
Pas na de oorlog werd deze dans gecultiveerd en in het programma van elke dansschool ingevoerd. Hoewel het niet echt een Latijns amerikaans ritme is wordt de Jive toch bij deze groep ingedeeld.

 


Salsa

In de brede zin van het woord is salsa een verzamelnaam voor diverse soorten Latijns-Amerikaanse muziek en dans.Salsa betekent in het Spaans echter 'saus'.Cubaanse muzikanten gebruikten de term salsa ook wel om in een lied een smeuïg gedeelte aan te duiden.

 


Koningenavond 2015

Nieuws

Start van de lessenreeks 2021-22 02/08/2021

Kalender

Er zijn momenteel geen komende activiteiten.

Met dank aan→ Bekijk al onze sponsors

© 2010 alle rechten voorbehouden - Saltare.be - Siem De Roover-Merchiers
Design & development by thinline