Een greep uit ons dansaanbod

KLASSIEKE DANSEN, STANDAARDDANSEN OF BALLROOM

Weense Wals

Volgens Franz von Boehme stamt de oorsprong van de wals uit de "springdansen" van de twaalfde en dertiende eeuw: de tijd van de minnezangers. De wals is van huis uit een "boerendans" van oorsprong uit het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Gedurende de tweede helft van de achttiende eeuw komt de wals weer uit zijn schuilhoek van het boerenerf te voorschijn en kent een nieuwe bloeiperiode.
Een ander levensgevoel met een grote hang naar poëzie en romantiek. De wals kwam weer naar de danszaal, maar ook op het toneel.
De bewondering voor grootmeesters als Mozart en Beethoven was groot, maar men werd vooral gecharmeerd door de nieuwe composities van echte walscomponisten. Als de schepper van de nieuwe wals wordt Joseph Franz Karl Lanner (1801-1843) beschouwd. Hij zette samen met Johan Strausz de oude (1804-1849) de walsmuziek en daarmee de wals op weg naar een nieuw hoogtepunt. Meest gekend is de jonge Johann Strausz (1825-1899). Hij werd een meester in het componeren van walsmuziek en kreeg terecht de titel van "Koning van de wals".
Wij kennen de wals als de Wienerwals, de Weense wals die gedurende de volledige vorige eeuw tot aan de eerste wereldoorlog in grote delen van Europa als de dans bij uitstek werd aanzien. . Hij behoort tot de meest geliefde van de standaarddansen.

 


Quickstep

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot. In 1924 gaf men deze dans de naam Quick Time Foxtrot, omdat de muziek voor deze dans te snel gespeeld werd om de figuren van de slow foxtrot op te kunnen dansen. Het ritme van de quickstep is ook anders.
De Charleston, Onestep, Shimmy en de Black Bottom hebben veel invloed gehad op de manier waarop de huidige quickstep gedanst wordt. De quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans. Het is ook de eerste dans die je op dansles leert.

 


Engelse Wals

De Engelse wals is in 1921 ontstaan. De voorloper van de engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. Het woord wals betekent letterlijk draaien, in het programma van de Engelse wals komen dan ook veel draaien voor.
De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door.De Engelse wals wordt ook wel langzame wals genoemd.

 


Slowfox

Deze dans is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij langzamer gespeeld. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel gewoon foxtrot genoemd. Dat is echter niet terecht, aangezien de Foxtrot van tegenwoordig een andere dans is. Wel was dit de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in slow foxtrot.

 


Tango

Deze dans komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika (Argentinië). De tango is ontstaan in de ordinairste wijk van Buenos Aires: 'Barrio de las Ranas'. Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd riep het veel tegenstand op. De tango werd door o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen gezien als een ordinaire, vulgaire dans. De voorstanders wonnen echter en in 1924 werd de tango in geheel Europa ingevoerd. De tegenwoordige tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen. De strakke bewegingen en dan met name de hoofdacties van de dame zijn kenmerkend voor de tango.
De houding bij de tango is anders dan bij de andere ballroomdansen, omdat de dame haar linkerhand niet op de schouder van de heer heeft liggen, maar om zijn elleboog heen klemt en haar vingers hierbij tegen de ribbenkast van de heer aandrukt.

 


LATIJNS AMERIKAANSE DANSEN

Chachacha

Begin jaren 50 dook deze Latijns-Amerikaanse dans op in de Amerikaanse danszalen. De cha cha cha is de populairste van de Latijns-Amerikaanse dansen. Deze dans, in de volksmond cha cha genoemd, is in 1953 in Argentinië ontstaan vanuit de mambo. De schepper van de cha cha is Enrique Jorrin.Ook aan de ontwikkeling van deze dans heeft hij erg veel bijgedragen. De Mambo is bekend uit de film "Dirty Dancing". Men vond over het algemeen dat de Mambo een te gecompliceerd ritme had. De Cha-Cha heeft wat dat betreft een veel gemakkelijker ritme. De muziek is wat langzamer dan die van de Mambo.

 


Rumba

In deze dans is de invloed te merken van de Afrikaanse negers, die ongeveer 4 eeuwen geleden als slaven naar Cuba werden gebracht. Zij namen evenals de Spanjaarden hun dansen en gezangen mee. Beide trokken wederkerig voordeel uit hun muziek.
In 1850 is hierdoor de rumba ontstaan.Pas in 1950 werd de rumba populair, door de invloed van de muziek die 'in' was in die tijd.
De Rumba wordt nu vaak uitgebeeld als de verleidingsdans. Het is de bedoeling van de dame de heer tijdens de dans te verleiden. Dit gebeurt door middel van oogcontact, dichterbij dansen en dan afstoten en verleidende figuren. De Rumba wordt ook wel gezien als de langzame Cha cha cha.

 


Samba

Het ritme van de samba is ontstaan in Afrika.De negerslaven namen de muziek mee naar Brazilië waar de samba de nationale dans is geworden. Bij elke feestelijke gebeurtenis wordt sambamuziek gespeeld en wordt er uitbundig gedanst. De voorloper van de samba was de Maxixe. De wereldtentoonstelling in New York zorgde in 1939 voor de grootste verspreiding van de samba.
Tegen het einde van de 2e Wereldoorlog werd de samba ook in Europa populair.

 


Paso Doble

De muziek van de paso doble wordt gespeeld bij stiergevechten als 'het gevecht' op zijn hoogst is. De dans beeldt een stierengevecht uit: de heer stelt de matador voor en de dame de 'el capa', oftewel het rode doek (en niet zoals velen denken de stier).
Deze dans kwam voor het eerst echt in de mode rond 1910. De vertaling voor 'de paso doble' is 'de dubbele Stap'.

 


Jive

Jive is een verzamelnaam voor verschillende dansen waaronder de Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterbug, Rock 'n Roll, Boogie Woogie, Style Swing, Discoswing, Swingfox.
De Jive is ontstaan in Amerika en werd door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog.
Hierdoor werd de jive dus ook in Europa geïntroduceerd.
Pas na de oorlog werd deze dans gecultiveerd en in het programma van elke dansschool ingevoerd. Hoewel het niet echt een Latijns amerikaans ritme is wordt de Jive toch bij deze groep ingedeeld.

 


Salsa

De roots van de salsa liggen in het begin van de 20e eeuw. Havana bestond in de jaren 20 uit verschillende culturen die aan elkaar werden verbonden. Zo ook hun muziek: de Afro-Cubaanse muziek en de Noord-Amerikaanse charleston en foxtrot. In het kleurrijke en dynamische culturele geheel, waren de trommels een niet meer weg te denken onderdeel van de koloniale traditie. Na WO II trokken veel Latino's naar de USA. Ze brachten allemaal hun eigen muzieksoorten mee, met een enorme verscheidenheid aan namen. Om het voor een buitenstander eenvoudiger te maken, werd er een verzamelnaam voor al deze namen gezocht: de salsa. De salsa was toen een verzamelnaam voor alle Latijns-Amerikaanse ritmes. In de jaren 70 is er echter een specifiek ritme aan de salsa toegekend, waardoor het een op zichzelf staande dans is geworden. De salsa is dus ontstaan in New York, maar grotendeels afgeleid van - en geïnspireerd door - Cubaanse muziek. De hedendaagse salsa is een krachtige uitvoering van de traditionele son. Er werd ook gezocht naar nieuwe ritmes. In de brede zin van het woord is salsa een verzamelnaam voor diverse soorten Latijns-Amerikaanse muziek en dans.Salsa betekent in het Spaans echter 'saus'.Cubaanse muzikanten gebruikten de term salsa ook wel om in een lied een smeuïg gedeelte aan te duiden.In veel Zuid-Amerikaanse muziek komt een nummer na enkele coupletten tot een climax, meestal in het zogenaamde montuno-gedeelte. Dit is een deel van een nummer dat iets extra's heeft, dat dus als het ware wordt overgoten door een saus.

 


Koningenavond 2015

Nieuws

Zaterdag 22 februari (21u-1u): dansavond 22/01/2020

Kalender

Er zijn momenteel geen komende activiteiten.

Met dank aan→ Bekijk al onze sponsors

© 2010 alle rechten voorbehouden - Saltare.be - Siem De Roover-Merchiers
Design & development by thinline